Junior, Medior en Senior

Te vaak als onderdeel van een interim opdracht en op basis van eigen ervaringen kom ik tot de conclusie dat individuen de zakelijke rationele belangen en de emotionele ‘eigen waarheid’ met elkaar vermengen. Niets is menselijker. Toch onderscheiden zich hier de verschillende niveaus:

De zelfstandige met een te grote kruiwagen en consultant’s en projectmanagers met een te korte opdrachten waardoor resultaat moeilijk tot nauwelijks meetbaar is. Maar ook ‘de noodgedwongen zzp’ers’ die eigenlijk weer in loondienst willen en niet om kunnen gaan met tegenslag en zakelijke beslissingen van hun opdrachtgever.

Dan heb je de self-made-entrepreneur die de klant van toen nog steeds als klant heeft, die ‘nee’ zegt tegen opdrachten omdat ze niet voldoen aan zijn/haar eisen en zij die fysiek in de schoenen van de opdrachtgever gaat staan en het stokje wensen over te nemen. De project manager die voor dit vak heeft gekozen omdat het in het bloed zit, de consultant die zo graag met de voetjes in de klei staat omdat alles begint vanuit de basis (en een allergie heeft voor ivoren torentjes).

Voor de opdrachtgevers daarentegen valt er ook veel te leren. Door meer te de focus te leggen op datgene wat je juist niet wilt hebben in plaats van wat je wel wilt hebben formuleer je vaak de opdracht beter. Bouw voldoende meetmomenten in en reken de opdrachtnemer af op de afspraken die gemaakt zijn.  Zorg er altijd voor dat werkzaamheden gedaan worden op basis van ervaring en een theoretisch kader. Wees er zeker van dat de opdracht zelf geen ontwikkel fase voor de opdrachtnemer is. Bij twijfel verwijs dan gewoon door naar http://www.lerenenwerken.nl/

Elimineer wispelturigheid door processen goed in te regelen. Besluit is besluit en dus meetbaar.

Voor alles externe inhuur (interim managers consultant’s, projectleiders, projectmanagers) is het verstandig onderscheid te maken in:

Junior: een junior functie is een startersfunctie. In plaats van ‘junior’ wordt ook wel het voorvoegsel ‘aankomend’, ‘beginnend’, ‘assistent’, of  ‘trainee’ gebruikt.

Medior: iemand in een medior functie heeft al enige jaren ervaring, maar is nog niet volleerd. Hij/zij kan nog doorgroeien.

Senior: een senior heeft veel ervaring in een bepaald vakgebied en wordt beschouwd als expert. Vaak heeft een senior extra taken die niet door mensen met een junior of medior functie worden uitgevoerd, zoals acquisitietaken of begeleidingstaken.

(bron:  http://www.carrieretijger.nl/carriere/promotie/doorgroeien )

Voor de twijfelgevallen:  http://www.ervaringscertificaat.nl/

Dan heb je nog de ondernemers die investeren. Ook daarvoor geldt eigenlijk hetzelfde: je hebt junior, medior en senior.

Ook als het goed gaat kan je last hebben van het gebrek aan ervaring, de balans tussen ratio en emotie en andere belangen. Voor de Junior investeerder geldt: Wel willen investeren maar eigenlijk niet kunnen of het niet zeker weten. Gaat het fout volgt de emotie van de investeerder en dan de verwijten naar de ondernemer. Voor de Medior investeerder geldt: zorg voor een goede taxplanning, afspraken over aandelen c.q. belangen en bevestig de afspraken periodiek aangaande de relatie langer termijn.

Voor de Senior investeerder geldt: zorg voor een externe partij die dit proces begeleid. Dit zijn specialisten die het klappen van de zweep meer dan eens hebben ervaren.

In het algemeen:  Gebruik de rol van een bank of juristenkantoor om deze valkuil te omzeilen. Zorg ervoor dat de zakelijke afspraken juridisch zijn gecheckt en notarieel zijn geformaliseerd. Zet nooit een accountantskantoor in als adviseur. Niet in deze fase.

Zie ook de handige tips en valkuilen op:  http://www.sprout.nl/74/1383/nieuws/valkuilen-bij-starten.html

Tot slot:

IF YOU GET STUCK, DRAW WITH A DIFFERENT PEN,

respect