Intuïtie

Je hebt een idee en ziet alleen maar kansen. Dan is het de kunst om de risico’s te beoordelen aan de hand van twee eenvoudige vragen:
1. Wat is het ergste wat er kan gebeuren als dit idee of initiatief mislukt?
2. Wat is het ergste wat er kan gebeuren als je dit idee nooit een kans geven?

Neem dan een besluit en laat het een paar dagen rusten. Kijk dan terug en kijk naar het besluit dat je een paar dagen ervoor hebt genomen. Denk aan precies dat moment waarop je het definitief besluit nam. Denk dan terug in het proces. Ben je uitgegaan van intuïtie of het je onnodige onderzoeken gedaan en alles over-geanalyseerd?

De les is dat beslissingen op basis van intuïtie beter gevolgd kunnen worden. Dat onderbuikgevoel meestal klopt. Intuïtie is een spirituele gave die niet verklaart, maar gewoon de weg wijst. Op weg dus naar de realisatie van het idee dat gevoelsmatig klopt. Je denkt na over wat je sterke en zwakke punten zijn. Je besluit niet alleen gebruik te maken van de hersenen die je zelf hebt maar ook van alle hersenen die je kan lenen. Je ontspant en beseft dat de ondernemer die geen fouten maakt, gewoonlijk niets maakt.

Vernieuwers zijn vaak onvermijdelijke controversieel. Zorg dus dat je klaar bent om de reactie in goede banen te laten leiden. Velen krijgen advies, maar alleen verstandige mensen profiteren ervan.

%d bloggers liken dit: