van Strategisch naar Tactisch, het venijn zit in de realisatie

We weten allemaal dat het in de huidige markt moeilijk is om aan de juiste professionals te komen. Per vacature volgen tientallen en soms honderden reacties, of soms ook geen enkele. Met name in de minder exacte beroepen is de balans tussen vraag en aanbod geheel weg. Tegenwoordig is het bezit van het juiste theoretische kader een harde voorwaarde en wordt er minder gekeken naar de ervaring per discipline.  

Waterval, Agile, Coaching, Lean, Scrum, Balance Score Card, Six Sigma, ITIL, Prince2 etc. etc.  Met een HBO achtergrond zijn de certificaten of diploma’s zo gehaald en staan ze goed op een CV. En toch zonder een paar jaar aantoonbare ervaring toegevoegd aan dat papiertje in zo’n examen of buzz-word op je CV weinig tot niets waard.

In de praktijk zien we dat in strategische plannen te vaak stellingen worden ingenomen en buzz-words worden gebruikt zonder dat er beseft wordt wat de impact is op tactisch en operationeel niveau.

Wilt u als bestuurder het kaf van het koren scheiden dan is de selectie op strategische en tactische ervaring van je interim consultant noodzakelijk. Operationele ‘ervaring’ is meestal wel aanwezig omdat velen daar ooit zijn begonnen. Het mooi kunnen verkopen van visie en het schrijven van een strategisch plan kunnen velen, het 100% implementeren van dit zelf geschreven plan is een vak apart. 

Vraag maar eens een strategische consultants hoe vaak ze (aantoonbaar) zelf verantwoordelijk zijn geweest voor de realisatie…..pas op; ze kunnen venijnig uit de hoek komen.

scorpionEr zijn marktpartijen die daar anders mee omgaan, er anders over denken en dat ook (durven) aantonen. Niet alleen kunnen ‘verkopen’ en een strategisch plan kunnen schrijven maar ook de ballen hebben om dit zelf te implementeren.  De organisaties die dat durven zijn schaars, maar erger nog; er zijn bijzonder weinig professionals die strategisch en tactisch hun mannetje/vrouwtje staan.

Als organisatie of als ondernemer nieuwsgierig geworden? Neem contact op en laten we het gesprek aangaan. Wie weet kunnen wij of onze partners iets voor u of uw organisatie betekenen.

Een plan is mooi, het venijn zit in de staart / realisatie…

%d bloggers liken dit: