Verandering is onvermijdelijk. Groei is een keuze.

Verandering is onvermijdelijk. Groei is een keuze.

Het is een mythe dat mensen niet van verandering houden. Het wordt vaak in stand gehouden door de ‘angst’ van het onbekende. We zijn de hele tijd op zoek naar nieuwe dingen in ons leven zoals werk, huis, vrienden, spullen (heel veel spullen), leermogelijkheden maar ook dat extra beetje spanning. Wat we niet zo leuk vinden, is wanneer verandering ons overkomt.

Als de mensen -waar je verantwoordelijk voor bent of aan wie je leidinggeeft- zich tegen verandering verzetten, moet je misschien je standpunt en tactiek aanpassen. Wil je dat anderen jouw initiatieven in de arm sluiten, probeer dan de gevolgen door hun (zijn/haar) ogen te zien. Wat betekend deze verandering voor hen? Wat vinden zij er eng aan? Wat zijn de voordelen van de verandering waardoor ze haar misschien accepteren?

Zodra je de bron van hun angsten, zorgen en bezwaren begrijpt, betrek je de mensen bij het pleiten voor verandering. En laat ze je helpen om uit te zoeken hoe de verandering het meest effectief kan worden doorgevoerd. Hoe meer je ervoor kunt zorgen dat zij het proces in handen hebben, hoe meer invloed zij op de verandering uitoefenen, hoe groter de kans dat mensen die gaan accepteren. Neem de tijd, voor de mensen en voor het proces.

Stel openlijk de vraag aan de betrokkene(n): ‘wat levert het jou op als je meehelpt de verandering zo effectief mogelijk te laten plaatsvinden…’  

Tot slot, besef altijd: ‘De grootste dienst die we anderen kunnen verlenen is hen te helpen zichzelf te helpen. Te veel mensen overschatten wat ze niet zijn en onderschatten wat ze wel zijn. 

%d bloggers liken dit: